Mladoboleslavský železniční spolek

spol. Zinopa

Spolek ZINOPA

(admin), 24. 6. 2014, spol. Zinopa, 5875 čtenářů

Spolek ZINOPA byl založen v roce 1993 a zabývá se záchranou, renovací a provozem historických drezín. Mezi další činnosti patří rozšiřující se expozice o místní dráze Mělník - Mšeno - Dolní Cetno a exponáty nářadí na údržbu a opravy dráhy.

Tato expozice je umístěna v nádražní budově stanice Sudoměř u Mladé Boleslavi, která se nachází na železniční trati č.076 Mladá Boleslav - Mělník. Dále spolek udržuje budovy a přilehlé okolí kde jsou umístěny další různé exponáty. V současné době spolek vlastní deset drezín, osm je provozních a jsou součástí expozice, na vybraných drezínách mají návštěvníci možnost se svézt.

Mimo jiné též udržuje část zrušené trati Skalsko - Dolní Cetno - (Chotětov) v délce asi jeden kilometr. Jelikož práce na údržbě v provozuschopném stavu je hodně a lidí málo, společně se spolkem MBŽS pořádá veřejné brigády.Na této trati je také možnost se svézt na provozních drezínách. Spolek se rovněž účastní různých oslav a výročí tratí včetně pořádání dětských dnů.

Pro zajímavost uvádíme, že na tomto nádraží se natáčel v roce 1997 seriál Zdivočelá země a v roce 2001 celovečerní film Únos domů. Na trati Skalsko - Dolní Cetno film Indiánské léto.
Během zimních měsíců roku 2008 dochází k rozšiřování expozice muzea do prostor celé nádražní budovy.

Kontakt na provozovatele muzea:
Vladimír PAGÁČ
Havlíčkova 1143
293 01 Mladá Boleslav
mobil: 732 600 760
Otevírací doba muzea: květen - září: sobota, neděle od 9:00 do 17:00

Sudoměř
 
 
 
 
 
 

Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

RSSodebírejte RSS

Náhodné fotky

Měřicí vůz poblíž Dětenic (Krokodýl okolo Humprechtu)

Karlovy Vary (most přes Ohři) (Zvláštní vlak po tratích Karlovarska)

2. podzimní brigáda