Mladoboleslavský železniční spolek

spol. Zinopa

Spolek ZINOPA

(admin), 24. 6. 2014, spol. Zinopa, 5830 čtenářů

Spolek ZINOPA byl založen v roce 1993 a zabývá se záchranou, renovací a provozem historických drezín. Mezi další činnosti patří rozšiřující se expozice o místní dráze Mělník - Mšeno - Dolní Cetno a exponáty nářadí na údržbu a opravy dráhy.

Tato expozice je umístěna v nádražní budově stanice Sudoměř u Mladé Boleslavi, která se nachází na železniční trati č.076 Mladá Boleslav - Mělník. Dále spolek udržuje budovy a přilehlé okolí kde jsou umístěny další různé exponáty. V současné době spolek vlastní deset drezín, osm je provozních a jsou součástí expozice, na vybraných drezínách mají návštěvníci možnost se svézt.

Mimo jiné též udržuje část zrušené trati Skalsko - Dolní Cetno - (Chotětov) v délce asi jeden kilometr. Jelikož práce na údržbě v provozuschopném stavu je hodně a lidí málo, společně se spolkem MBŽS pořádá veřejné brigády.Na této trati je také možnost se svézt na provozních drezínách. Spolek se rovněž účastní různých oslav a výročí tratí včetně pořádání dětských dnů.

Pro zajímavost uvádíme, že na tomto nádraží se natáčel v roce 1997 seriál Zdivočelá země a v roce 2001 celovečerní film Únos domů. Na trati Skalsko - Dolní Cetno film Indiánské léto.
Během zimních měsíců roku 2008 dochází k rozšiřování expozice muzea do prostor celé nádražní budovy.

Kontakt na provozovatele muzea:
Vladimír PAGÁČ
Havlíčkova 1143
293 01 Mladá Boleslav
mobil: 732 600 760
Otevírací doba muzea: květen - září: sobota, neděle od 9:00 do 17:00

Sudoměř
 
 
 
 
 
 

Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

RSSodebírejte RSS

Náhodné fotky

8.5. (Příprava Dne dětí v Sudoměři)

Úštěk 2004

Úštěk 2003